Blog

Guvernul Ponta duce tineretul in colaps

Doresc sa trag un semnal de alarma cu privire la politicle antisociale pe linie de tinert duse de catre Guvernul Ponta, prin masurle economice luate in ultimii doi ani de zile.

Alaturi de celelalte efecte negative produse asupra economiei tarii, doresc in mod special sa subliniez cresterea somajului in randul tinerilor. In ultimii 5 ani, conform datelor oferite de Eurostat, rata somajului in randul tinerilor a inregistrat o crestere galopanta, ceea ce provoaca un impact negativ asupra consumului, a investitilor, inclusiv in educatie. Avem in prezent o cifra recor de 25, 7 % a ratei somajului in randul tinerilor si asta multumita Guvernului Ponta si neimplicarii acestuia in rezolvarea problemei tinerilor someri. Lipsa de viziune a guvernului actual asupra somajului in randul tinerilor ingroasa pe zi ce trece randurile somerilor cu diploma.

In acest sens, amintesc faptul ca in februarie 2014 a fost finalizat cu intarziere planul de implementare a “ Garantiei pentru Tineret ”. “ Garantia pentru Tineret ” este un Program de finantare European stabilit printr-o recomandare de catre Consiliul Uniunii Europene in data de 22 aprilie 2013 si are ca scop finantarea unor actiuni destinate angaarii sau formarii profesionale a tinerilor. Finlanda a dezvoltat un sistem similar de garantie pentru tinerii care a avut un rezultat remarcabil, respectiv 83,5 % din tinerii aflati in cautarea unui loc de munca au reusit sa il obtina cu ajutorul unei oferte pe care au primit-o in termen de 3 luni de la inregistrarea ca someri.

Din pacate, si la acest capitol, Romanaia se dovedeste incompetenta la a identifica solutii si a actiona rapid in acest sens, astfel inacat pana in februarie 2014 Guvernul Ponta, prin Ministerul Muncii, abia a reusit identificarea unui set de actiuni, despre a coro eficienta si impact nu stim nimic, desi au trecut deja 6 luni de la startul implementarii. Se pare ca si atunci cand exista modele care trebuie doar urmate si avand finanatarea asigurata, totusi noi ramanem corigentii Europei.

In Romania, conform informatiilor de pe site-ul Ministerului Muncii, reiese ca pentru fiecare tanar angajat prin acest program, cheltuim peste 63 000 lei, o suma exorbitanta care ne face sa ne punem mari semne de intrebare cu privire la destinatiile acestor cheltuieli. Din cei peste 5000 de tineri implictai in acst proiect, tinta fixata este de 600 de tineri angajati pana la mijlocul anului 2015, asta inseamna sub 12% eficacitate comparativ cu 83,5% procentajul obtinut de Finlanda. Este mai mult decat evident ca nu stim sa folosim banii publici !

Aceasta realitate nu poate avea decat una din urmatoarele doua explicatii:

  1. Fie echipa desemnata pentru implementarea acestui proiect este incompetenta iar in acest caz trebuie demisa imediat si inlocuita cu o echipa competeta ;
  2. Fie banii alocati implementarii acestui proiect sunt cheltuiti fraudulos si atunci organele competente trebuie sa ia masuri imediate.

Cer insistent primului ministru Victor Ponta sa se implice in mod actv in rezolvarea acestei probleme si cerem transparenta cu privire la modul in care s-au folosit banii destinati acestui proiect.

Este jenanta situatia in care se afla Romania de a nu fi in stare sa implementeze doar un set de actiuni cu finantare asigurata. Este evident ca masurile economice luate de Guvern sunt antisociale, lovind in plin tineretul. Acesta nu sustine tinerii si un mediu de afaceri viabl, ci aduce sonajul la cote istorice in randul tinerilor. Din pacate, din aceste motive tinerii aleg emigrarea ca ultima optiune drastica iar in conditiile actuale nu sunt de condamnat. Intr-o tara in care totul merge pe dos, emigrarea este vazuta de tineri ca fiind singura solutie pentru un trai mai bun.

Este viziunea Guvernului Ponta, emigrarea tinerilor din tara solutia finala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright@2020 Mihai Huzau | Toate drepturile rezervate