Blog

Proiect pentru consilierea elevilor in alegerea unei meserii

Odata ce isi termina studiile, tinerii satmareni intampina problem in alegerea unei meseri potrivite. Acest lucru se intampla fie din cauza faptului ca nu cunosc avantajele si dezavantajele fiecarei meserii in parte, fie din cauza faptului ca nu reusesc sa afle care ar fi domeniul de activitate potrivit competentelor lor.

Deoarece consider ca este foarte important ca tinerii sa fie ajutati sa descopere cat mai devreme ce li se potriveste, am dedicat un proiect rezolvarii problemei alegerii meseriei potrivite.

 

Numele proiectului este „Educatia primul pas spre alegerea unei meserii”.

Pentru ca nu am dorit sa dau singur forma finala a acestui proiect, am organizat o dezbatere pe aceasta tema. La dezbatere au participat tinerii liceeni satmareni, candidatul nostru la Primaria Satu Mare. Domnul Adrian Stef si doamna Alina Persa, Presedentia Consiliului Psihologilor din Satu Mare.

In cadrul acestei dezbateri, am discutat despre importanta implementarii unor teste pentru masurarea competentelor tinerilor in anii de liceu precum si despre organizarea unor intalniri intre elevi si specialisti din diverse domenii de activitate, aceasta deoarece numai imbinand cele doua proceduri vom reusi sa le oferim tinerilor informatii concrete pentru alegerea unei meserii potrivite pentru ei, atat din punct de vedere al competentei lor cat si la nivel practic.

In urma acestei dezbateri am reust sa schitam proiectul si sa ne facem o idee despre cum ar trebui implementat. Am impartit in doua parti, prima dedicata testelor pentru masurarea competentei tinerilor si a doua pentru intalnirile dintre elevi si specialisti in diverse domenii. Concluziile sunt urmatoarele :

 

  1. Teste pentru masurarea competentelor

Primul pas pentru alegerea unei meserii trebuie sa fie aflarea domeniului de activitate potrivit competentelor fiecaruia. Putem face asta prin implementarea unor teste pentru masurarea competentelor iar modul in care trebuie sa se desfasoare aceste testari este urmatorul :

  • Cadrul cel mai potrivit dedicat acestor teste este ora de Psihologie.
  • Momentul in care trebuie sa fie omplementate testele este clasa a X-a.
  • Persoana care trebuie sa se ocupe de implementarea lor este Consilierul Scolar.

 

  1. Intalnire cu specialisti

Odata ce avem rezultatul testelor, putem sa stabilim domeniul de activitate potrivit fiecarui tanar in functi de competentele lui. Pasul urmator este ca tinerii sa isi faca o idee depsre fiecare meserie la nivel practic iar pentru asta este necesara organizarea unor intalniri cu specialistii din diverse domenii de activitate.

Pentru a obtine o imagine cat mai buna despre fiecare domeniu, se vor parcurge doua etape :

  1. Prezentari in cadrul scolilor, tinute de catre specialisti din diverse domenii de activitate in care vor fi expuse atat avantajele cat si dezavantajele fiecarei meserii.
  2. Vizite (de tipul internship-urilor) ale elevilor la locul de munca al acestor specialisti, pentru a vedea cum se practica propriu-zis meseria care prezinta interes pentru ei.

 

In concluzie, in urma dezbaterii, s-a stabilit ca acest proiect este unul important si trebuie sa primeasca o forma functionala. Astfel, Primaria si Consiliul Local trebuie sa-si asume implementarea acestuia facandu-l functional.

Forma finala a acestui proiect, normele de aplicare, precum si responsabilii pentru implementarea proeictului vor fi definitivate dupa o serie de dezbateri suplimentare care ar trebui purtate cu asociatiile de parinti si de profesori, precum si cu imolicarea mediului privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright@2020 Mihai Huzau | Toate drepturile rezervate