Blog

Proiect pentru stimularea practicarii sportului

In saptamana a treia de campanie electorala in cadrul dezbaterii organizate pe tema “SPORT – de la pasiune la performanta!” m-am intalnit cu tinerii din Satu Mare care au fost interesati de acest subiect. Participanti  au fost atat de pasionati de sport amator, cat de sportivi de performanta.

Discutiile s-au purtat pe marginea a doua proiecte:

 1. Campionate sportive interscolare.
 2. Sprijin pentru sportivii cu inalte performante.

 

 1. Organizarea campionatelor sportive interscolare

Are ca scop cresterea gradului de practicare a sportului in scoli si licee.

Acest scop este posibil din urmatoarele motive :

 • Creste competitivitatea intre elevi deoarece fiecare va dori sa demonstreze ca este bun la un anumit sport.
 • Creste interesul elevilor in apararea prestigiului scolilor din care fac parte pentru ca vor dori sa demonstreze ca scoala lor este cea mai buna intr-un anumit sport.
 • Miza sau premiul pus in joc va reprezenta un stimul real pentru competitori, determinandu-i sa se implice in aceste activitati cu mai multa seriozitate
 • Promovarea acestor campionate sportive interscolare va duce la scresterea otorietatii echipelor implicate si astfel va creste gradul de determinare a competitorilor

Aceste campionate pot fi organizate sub tutela CSM Satu Mare, cu implicarea Inspectoratului Scolar Judetean si, in mod special, a Primariei si a Consiliului Local Satu Mare. In urma dezbaterii, s-au determinat o serie de aspecte importante de care trebuie sa se tina seama in definirea acestui proiect, cum ar fi :

 1. a) Aceste competitii sportive vor fi organizate pe faze (clasa-scoala-municipiu), in sistem eliminatoriu sau tur-retur, in functie de particularitatile fiecarui sport.

Lista sporturilor trebuie sa fie una deschisa, lasand libertatea tinerilor sa isi aleaga in functie de preferinte sportul dorit, indiferent daca acesta este de echipa sau individual. Totusi, competitiile sportive vor fi organizate dupa incheiera perioadei de inscriere, doar pentru sporturile la care s-au inregistrat suficienti participanti.

Un rol foarte important vor juca profesorii de sport din fiecare scoala sau liceu, ei fiind responsabili de organizarea acestor campionate in fazele pe clasa si pe scoala, precum si in selectarea celor mai buni jucatori pentru echipele scolii pe diverse sporturi.

 1. b) Bugetul necesar organizarii va fi asigurat din doua surse :
 2. Prin alocare bugetara din partea Consiliului Local – finantare pusa la dispozitia CSM cu aceasta destinatie ;
 3. Din sponsorizari, prin implicarea diversilor parteneri interesati de promovare in cadrul acestor evenimente.

 

Scolile se pot implica din punct de vedere financiar in organizarea propriu-zisa a etapelor acestor concursuri unde vor putea vinde spectatorilor bilete sau materiale promotionale (tricouri, sepci, maieuri sau alte echipamente personalizate). Fondurile obtinute astfel de catre scoli pot fi utilizate pentru utilarea salilor de sport si sustinerea activitatilor sportive in general.

 1. c) Primaria si Consiliul Local trebuie de asemenea sa se implice in promovarea acestor evenimenteprin mijloace de care dispun pentru a crea o notorietate ridicata a acestora si pentru a creste interesul participantilor si a comunitatii.
 2. Sprijin pentu sportivii cu inalte performante

La acest subiect s-a discutat despre importanta sportivilor profesionisti in functie de nivelul performantelor obtinute. Principala problema actuala este alocarea diferentiata a banilor doar pentru anumite sporturi, indiferent daca sportivii au sau nu performante ridicate.

Acest lucru nemultumeste practicantii sporturilor mai putin populare care sunt putin sau chiar deloc finantate, chiard aca sportivii respectivi inregistreaza performante ridicate la nivel national si international.

Atat sportivii, cat si reprezentantii ALDE, am fost de acord ca este foarte important sa avem grija de valorile sportului satmarean si va trebui de urgenta sa identificam modalitatile prin care acestora li se poate crea confortul necesar pentru a ramane in Satu Mare si pentru a ne reprezenta in continuare in competitiile nationale si internationale.

Ca o concluzie finala, trebuie definit de urgenta cadrul de finantare si stimulare a spotivilor de performanta prin care sa fie stabilit un sistem echitabil de alocare a bugetelor dedicate sportului satmarean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright@2020 Mihai Huzau | Toate drepturile rezervate