Blog

COVID-19: Nu avem timp de pierdut, trebuie actionat rapid!

Dupa cum stim cu totii, situatia generata de virusul SARS-COV-2 este pe punctul de a scapa de sub control, iar autoritatile locale par depasite de situatie.

In Satu Mare lucrurile sunt si mai complicate, deoarece este un judet de granita, iar persoanele  intoarse in Romania din “zonele rosii” au fost mutate imediat in carantina obligatorie.

Oamenii aflati in carantina la Taberele Scolare s-au revoltat din cauza conditiilor neadecvate in care au fost cazati. Acestia au avut probleme cu canalizarea, le-au lipsit cu desavarsire obiectele de igiena, precum si dezinfectantele. S-au plans de imposibilitatea de a se spala timp de mai multe zile, iar unii au preferat sa doarma in masina, din cauza numarului insuficient de paturi. In plus, acestia nu au avut parte de izolarea care se impune in astfel de situatii.

Chiar daca acum, dupa cateva zile de carantina in conditii improprii s-a luat decizia mutarii acestora in alte locatii pentru restul zilelor de izolare, sunt de parere ca avem obligatia de a asigura in orice moment conditii adecvate.

Cred ca suntem cu totii constienti ca nu aveam cum sa fim pregatiti pentru astfel de momente, insa este extrem de important sa facem front comun pentru a depasi aceasta situatie de criza.

O solutie eficienta ar fi contractarea hotelurilor sau a unitatilor de cazare de la periferia orasului de catre autoritati, pentru a asigura cazare si masa in conditii optime persoanelor aflate in carantina. Actiunile respective sunt deja in derulare in celelalte judete din tara. 

Ma intreb totusi de ce dureaza atat de mult ca Satu Mare sa adopte aceste masuri ce nu permit amanare?

In ceea ce ma priveste, am identificat 8 hoteluri la periferia orasului, iar cu unii administratori am discutat deja pentru a vedea deschiderea lor spre a pune la dispozitie hotelurile persoanelor aflate in carantina. M-a bucurat faptul ca si-au manifestat interesul, ba mai mult de atat, unul dintre acestia a contactat personal Institutia Prefectului pentru a sugera actiunea ca solutie imediata. 

Sunt de parere ca se impune automat respectarea masurilor si indicatiilor autoritatilor. Este mult mai usor sa prevenim raspandirea virusului, decat sa suportam consecintele sale. Sa nu uitam de faptul ca sistemul medical din Romania este unul precar, in care nu s-a investit atat de mult pe cat ar fi trebuit. Sunt depasite de situatie tarile mult mai dezvoltate decat noi, asa ca intr-o prima etapa, este necesara respectarea procedurilor de preventie.

Indemn cetatenii, si in special tinerii, sa evite locurile aglomerate, cum ar fi cluburile, cafenelele sau cinematografele. Sunt toate sansele ca situatia sa se amelioreze daca dam dovada in aceste zile de responsabilitate, luand masurile ce se impun pentru a limita raspandirea virusului.

Sursa foto: news.sky

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright@2020 Mihai Huzau | Toate drepturile rezervate