Blog

Tinerii nu isi doresc repetarea anului scolar!

Avand in vedere situatia in care ne aflam din cauza Pandemiei de Coronavirus, au fost luate o serie de masuri restrictive pentru limitarea raspandirii virusului, masuri care ne-au afectat pe toti, intr-un fel sau altul.

Una dintre categoriile sociale direct vizate de aceste masuri este tineretul, de vreme ce scolile sunt inchise pentru o perioada nedeterminata de timp. Orele pierdute de studiu risca sa le puna in pericol anul scolar, cei mai afectati fiind tinerii aflati in an terminal. 

Am incercat, in ultimele zile, sa aflu parerea acestora cu privire la cum vad ei solutionarea situatiei de criza, in ceea ce ii priveste. In acest sens, am lansat pe pagina mea de facebook o dezbatere, care poate fi urmarita «aici».

Din comentariile tinerilor, foarte bine elaborate si argumentate, de altfel, am observat urmatoarele directii:

Nimeni nu isi doreste repetarea anului scolar din toamna

S-a investit constant in meditatii si pregatiri necesare admiterii la facultate, astfel ca nu se poate lua in calcul acest aspect.

Online-ul nu este o varianta

In acelasi timp, tinerii sustin ca recuperarea orelor in mediul online si posibilitatea sustinerii examenelor finale in aceeasi maniera nu reprezintă o solutie. Trebuie sa tinem cont de elevii din mediul rural, care vor fi dezavantajati de aceasta decizie, daca se ia in calcul.

Media anilor de liceu?

Nu a fost primita cu interes nici posibilitatea echivalarii notei examenului final cu media celor patru ani de liceu. Motivul este evaluarea diferita care exista in scolile din Romania.

Elevii sustin, de exemplu, faptul ca aceasta solutie nu este una corecta, din moment ce la liceele de prestigiu notele se dau pe merit, spre deosebire de alte licee mai slabe, unde profesorii sunt mult mai indulgenti in notare.

Acest lucru va crea o discrepanta enorma intre sansele tinerilor de a intra la facultate.

Solutia propusa de elevi

Cea mai des intalnita optiune este cea a scoaterii unor capitole din materia pentru Bacalaureat. Astfel, elevii se vor putea concentra serios pe materia ramasa, iar rezultatele lor nu vor avea de suferit, nici in cazul in care examenul va fi decalat cu cateva saptamani.

Ma bucur de feedback-ul si interesul manifestat de catre tineret, dar decizia finala sta in mainile guvernantilor, care sper sa faca cea mai buna alegere, tinand cont, in acelasi timp, de parerile tinerilor aflati in aceasta situatie.

Cateva comentarii la postarea de Facebook:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright@2020 Mihai Huzau | Toate drepturile rezervate