Blog

Rasismul din Statele Unite Vs. minoritatile din Romania

Zilele trecute am descoperit pe internet un videoclip care mi-a atras atentia de la primele secunde. Este vorba despre un experiment ce vizeaza rasismul, pus in practica de profesoara Jane Elliot cu o clasa de copii in 1968, imediat dupa asasinarea lui Martin Luther King Jr.

De ce consider ca acest videoclip este relevant? Ei bine, experimentul in sine le ofera copiilor o perspectiva extraordinara cu privire la ce inseamna discriminarea, privilegiile unei anumite categorii sociale si emotiile pe care le genereaza aceste diferente. Am sa atasez filmuletul la final, pentru cei interesati sa-l urmareasca.

Parerea mea este ca singura sansa pe care o avem in incercarea de a combate rasismul, este prin intermediul unei educatii constante.

Spun asta pentru ca sunt tot mai surprins de amploarea uriasa pe care au luat-o evenimentele recente din Statele Unite. Evident, multe aspecte au fost exagerate, insa problema principala ramane si anume faptul ca mereu a existat o reticenta fata de persoanele de culoare.

Manipularea în masă

Trebuie punctat faptul ca avem o tendinta naturale de a acorda credibilitate maxima surselor din care ne luam informatia si ne dezobisnuim sa gandim critic.
Mie imi place sa cred ca adevarul se afla mereu la mijloc. Tocmai din acest motiv, am incercat sa analizez evenimentele recente prin propriile mele filtre.

Sunt de parere ca oamenii au exagerat in momentul in care au facut din moartea unui cetatean american un simbol national si chiar international. Astfel de crime au loc in nenumarate contexte si victimele nu sunt mereu persoane de culoare.

Pe de alta parte, cele mai multe cazuri nu ajung atat de mediatizate. Asta pentru ca fie nu prezinta interes pentru public, fie au loc fara sa fie descoperite.

Spun aceste lucruri deoarece observ ca, din pacate, nu privim imaginea de ansamblu si alegem sa sustinem o tabara sau alta, pe cand adevarul se afla mereu la mijloc.

Minoritatile din Romania

Ce m-a surprins, pe de alta parte, a fost tendinta romanilor de a sustine niste pareri de o ipocrizie fantastica. Am citit zeci de postari prin care era criticat rasismul din America, fara sa tina cineva cont de faptul ca acelasi lucru se intampla si cu minoritatile din Romania.

Adica toata lumea a vorbit despre cat de bolnav e sistemul si despre faptul ca toti ar trebui sa fim egali, uitand ca aceeasi reticenta exista si la noi in tara.

Nu de mult s-a intamplat ca Seful Politiei din Bolintin Vale, judetul Giurgiu sa fie violent cu mai multe persoane din comunitatea romilor pentru nerespectarea masurilor impuse.

Bineinteles ca videoclipul a devenit viral. Romanii s-au distrat, pe cinste, pe seama celor asupriti de politie, fara sa invoce aceeasi empatie cu care s-au raportat la evenimentele din Statele Unite.
Videoclipul poate fi vazut chiar aici⬇️

https://www.youtube.com/watch?v=CzwMqzag64w

Si daca stim ca atitudinea noastra are astfel de carente, cum putem sa fim atat de radicali cu privire la problema rasismului din State ?
Dupa cum am mentionat si anterior, consider ca este o problema de mentalitate care nu poate fi depasita decat cu ajutorul educatiei. Copiii isi formeaza perspective in functie de ceea ce vad si in functie de exemplul pe care il ofera fiecare dintre noi.

Profesoara din videoclipul de mai jos a subliniat efectele discriminarii prin cateva exemple extrem de accesibile tinerilor, dar ar trebui ca astfel de abordari sa aiba loc cu regularitate si in prezent.

Educatia precara creeaza monstri

Este extrem de important sa depasim problemele referitoare la mentalitate, insa ca acest lucru sa se intample, este necesar sa ne punem intrebari cu privire la propria educatie si sa constientizam momentele in care suntem ipocriti⬇️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright@2020 Mihai Huzau | Toate drepturile rezervate